Мітки

Мітки: вишивка

середу, 25 травня 2022 р.

ЗАГЛЕВСЬКА МАРІЯ ДМИТРІВНА


Завідувачка бібліотеки-філії с. Черче.

Народилася 16 лютого 1950 р. в с. Сарники. Після закінчення Снятинського культосвітнього училища уже понад 50 років працює у сільській бібліотеці. Марія Дмитрівна – активна творча особистість, кажуть про неї колеги та друзі. Саме з її ініціативи у бібліотеці було створено клуб за інтересами «Сім’я і книга». Без участі місцевої книгозбірні та її господині зокрема не обходиться жодне свято. Пані Марія залюблена в українську книгу, українську пісню. «Співаю відколи себе пам’ятаю», – каже, привітно посміхаючись, Марія Дмитрівна. Природа подарувала п. Марії прекрасний голос, тому вона не втрачає найменшої можливості, щоб показати свій талант – співає у церковному хорі, на різноманітних святах, бере активну участь у культурно-мистецькому житті села і громади.

Практично із самого початку створення фольклорно-етнографічного колективу «Черчани» (1986р.) Марія Дмитрівна його незмінна учасниця. 1996 року колектив отримав звання «народного». 1998 року п. Марія у складі колективу брала участь у четвертому Міжнародному слов’янському фольклорному фестивалі «Коляда», що проходив у Рівному, де вони стали дипломантами. «Черчани» виступали у Луцьку на V Міжнародному фестивалі «Поліське літо з фольклором». Учасники колективу прагнуть відновити і зберегти для нащадків народні традиції, звичаї, пісні своєї малої батьківщини.

Також наша героїня тривалий час мала за честь, як сама зізнається, грати у драматичному гуртку Дмитра Космини. У Черче та далеко за його межами добре відоме ім’я місцевого вчителя – «доброго актора, співака і режисера», як зазначив Р. Коритко у своєму історико-епічному нарисі «Опільське село Черче». Драмгурток, який очолював Дмитро Космина, славився на всю область.





Немає коментарів:

Дописати коментар