Мітки

Мітки: вишивка

вівторок, 17 травня 2022 р.

МАРФІЄ́ВИЧ ГАННА ГРИГОРІВНА


Бібліотекар книгозбірні с. Довгополе Білоберізької ТГ. Народилася 19. 02. 1961року. «Щедрою рукою Бога кожна людина нагороджена талантом творчості… це у душі нашій криється така потреба – красу творити», – каже мисткиня. Ще в дитинстві Ганна Григорівна навчилася слухати власну душу, а допомагала їй в цьому її добра порадниця бабуся, котра вишивала такі сорочки, які вдягали молоді до шлюбу і свято вірили, що будуть щасливими. Саме бабуся навчила п. Ганну вишивати, тому з дитинства вона закохана у вишивку і все своє життя радіє можливості творити диво на полотні. Як зазначає О. Григорак у виданні «Довгополе моє, Довгополе»: «… незвичний скарб, з котрим не розминулася душа Ганни Грирогівни і завдяки якому і вона світиться якоюсь незвичайною красою, і все, що її оточує, стає одухотвореним».

З 2015 року є членом Організації художників та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Верховинщини, майстриня художньої вишивки.

Ганна Григорівна бере активну участь у різноманітних виставках та фестивалях. Зокрема, у гуцульських фестивалях, що проходили у Вижниці та буковинському селищі Путила, Косові та Коломиї, закарпатському Рахові.

2016 року – учасниця 10-го міжрегіонального фестивалю-ярмарку майстрів декоративно-ужиткової творчості «Павлоград збирає друзів».

Творчий доробок вишивальниці – чималий, це і вишиті хрестиком серії рушників, серветок, скатертин, доріжок, рушників і наволочок, чоловічі та жіночі сорочки, низка портретів відомих українців, серед яких портрет І. Франка, Лесі Українки. Особливе місце у її творчості займає Шевченкіана – це не тільки портрети Пророка, а й вишитий «Кобзар». Деякі вироби мисткині зберігаються у Снятинському літературно-меморіальному музеї Марка Черемшини, музеї «Гуцульщина», що у Верховині, Павлоградському історико-краєзнавчому та Тернівському краєзнавчому музеях Дніпропетровської області. Є її вишивані шедеври в Бельгії та США.

Немає коментарів:

Дописати коментар